Hvorfor ikke en norsk hund på Skaugum?


Jakthunder hører ikke hjemme på Skaugum!

Haldenstøver, Dunker, Lundehund, Hygenhund, Norsk Buhund, og Svart Elghund

Merk deg navnene, dette er de norske hundrasene som på grunn av liten interesse i utlandet står på randen av utryddelse, skal vi tro VG ( og det gjør vi vel?…) Andre lands hunder tar over, til og med tvilsomme kryssningsforsøk -som denne puddelblandingen kronprinsen har tatt i hus, som pudler flest imponerer den meg ikke utseendemessig. Tviler sterkt på at rasen kan brukse til noe som helst annet enn å skape trend.

Jeg har hørt og lest om alle de helnorske hunderasene og vet hvilke oppgaver de tradisjonelt har hatt.
Det er jakthunder og gjetere hele bunten.  Det er sakens kjerne. De passer ikke inn i sofaen.
I sofaen passer det best å ha utenlandske pudler, eller miniatyrhunder som ligner roter, både i utseende og størrelse.

Lundehunden bukes vel knapt til jakt lenger, Buhunden er en gjeterhund, og med dagens nedgang i antall sauebønder er det kanskje naturlig, til tross for dens flotte stolte ytre. Dessuten klarer en border collie samme jobben, bare litt mer lydløs kanskje. Dunkeren er hunden for jakt på hare, rev og gaupe, akkurat som Haldenstøveren og Hygenhund – Tre hunder med samme bruksområde, på et vis som en slags animalsk utgave av Shell, Best og Statoil.

Nå er gaupejakta på frammarsj, og flere skaffer seg gaupehunder i håp om å få en gaupejager som får fart på katta til naboen i det minste. Men de norske rasene konkurrerer mot Laikarasene fra Russland, dette er råtøffe jakthunder med urinnstinkt og som regel uten frykt for rovdyr.

Den svarte elghunden har alltid vært og vil vel alltid være i skyggen av Nasjonalhunden med grå pels. Da disse også har omtrent samme bruksområde. Norsk Elghund Grå er opp gjennom tidene blitt populær «over there» men da mest som selskapshund, men også i våre nordlige naboland, der som jakthund. Dermed finnes det jaktgener utenfor landets grenser, og mulighet for å hente friske jaktlinjer tilbake.

Jeg ser at det skrikes etter kjendiser som skal promotere disse rasene og er sterkt uenig.
Jeg ville ikke like å se en politiker vandre opp stortingskvartalet med en motvillig svart elghund på slep. Ingen elg der..  la min mening være klar: Jakthunder skal brukes til jakt .punktum

Da kan kjendisene heller drasse rundt på deformerte schæferhunder, barberte puddler, veskehunder og flatpressa muterte mops og annet siklevesen som ikke kan brukes til noe de fleste finner fornuftig.

Men om Haakon og Mette Marit har noen sauer på Skaugum, da burde buhundklubben gjøre et initiativ, for den gosselige beige hunderasen kler jo tross alt ei sløyfe på 17 mai også !

Buhunden hadde passet godt inn på Skaugum


Nå skal jeg trekke litt frisk luft, med mine to hunder.
Og ja, begge er helnorske.. og den ene er faktisk blanding!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Hjortefot og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

25 svar til Hvorfor ikke en norsk hund på Skaugum?

 1. Hilde sier:

  Det er vel fordi de norske hundene ikke er laget for et liv i sofaen, de er arbeidende hunder og må lov til å være det.

  Syns ikke noe særlig om rasen de valgte, men de om det. 🙂

  Kristian:

  Ja det er sakens kjerne!
  Men husk at overhodene i kongefamilien alltid har vært jegere. Haakon er faktisk hjortejeger.

 2. Mona sier:

  Det er nå en gang sånn at det, heligvis får man si, finnes en rase for enhver livsstil, og ethvert bruk. Jeg skulle gjerne slått et slag for de truede norske, og har ingen problemer med å anbefale dem til folk med brukstanker imot de riktige retninger. Men, som du sier, de passer ikke helt som rene selskapshunder, i alle fall, da forsvinner bruksforedlingen.

  Jeg husker min onkels dunker fra jeg var jentunge, jeg var helt forgapt i den hunden. En svart elghundtispe hadde han også da jeg var lita, jeg fikk aldri nok av henne. Om den fikk nok av meg er jeg usikker på…
  Det er jo forbudt å jakte lundefugl så denne rasen kan jo ikke annet enn å reddes som selskapshund. Og jeg mener nå at det er verd å redde den selv om bruksområdet er borte, det er en spesiell hund.
  Skulle jeg hatt ren bandhund, ja da skulle jeg valgt en svart elghund.

  Kristian

  Lundehundens periode som jakthund er nok forbi den, ja.. Men den og
  Buhunden egner seg jo godt som gårdsbikkje..

  Skulle jeg hatt en ekstra hund så hadde det blitt en norsk, mest sannsynlig en grå, da den er perfekt til min jakt og ikke er 100% overværshund , men skulle jeg hatt en mindre jakthund som ikke skulle vært kombinert jakt/ettersøkshund hadde svarthund vært aktuelt.

  Har inntrykk av at svarthunden er på frammarsj her i landet. Det drives jo storstilt avl i Hordaland

 3. sillyme sier:

  Enig med du – hunder som er avlet frem til å ha et sterkere jaktinnstinkt, må få bruke instinktene sine til noe som i alle fall gir dem en tilfredsstillelse av denne trangen til å jage og nedlegge noe!

  Kristian:

  Ja, jakthunder skal jage!

 4. Lei sier:

  Hvorfor i huleste, skal eller bry seg om hva slags hund Kronprins paret skaffer seg…
  Kan ikke de få lov til å ha akkurat den hunden de vil.
  Hvis jeg skal ha en hund så skaffer jeg men en JEG vil ha, går ikke ut ifra hva andre mener. Veit ikke hvordan det er med dere, om dere lar dere påvirkes av gruppe presset
  Er så lei av at alt det de Kongelige gjør blir dratt opp til store media saker, ja de er konglige. Hører kansje litt med, Er det virkelig så få ting som skjer i livet deres at dere må rakke ned på andre for hvordan bikkje de skaffer seg, så burde man få seg en hobby… Selv om de er kongelige så er de også mennesker, la folk ha litt privatliv også da… er det mulig. Er faktisk ikke dere som skal ta dere av den hunden, så la de som har fått den ta seg av den, og hold snuta deres unna ting dere faktisk ikke har noe med…

  Kristian:

  Så fint for deg!

  Debatten handler ikke om å styre andre, men hvilke valg som hadde vært logiske, f.eks en ekte Norsk hund hos kronprinsen framfor en importert bastard.

  terg terg 🙂

 5. lillemymeg sier:

  en sort elghund eller buhund kan godt være en sofa hund, jeg har en blanding mellom de to rasene, å han koser sofan og kattene her, han har aldri blitt brukt på jakt.
  han går løs å skaper ikke noe problem lydig er han også selv uten kurs. han elsker å bade og er med på hytta, så det finnes ikke en grunn til å ikke velge en norsk rase selv om dem er blitt brukt til jakt før, hunden blir som du selv vil ha den.

  Kristian
  Hvis man velger en svart elghund som sofahund bør man velge avkom fra hunder som ikke har sterke jaktlinjer i seg, en jakthund skal jakte.

 6. Kristian sier:

  Har forøvrig en blandingshund NEG/Buhund selv, er vill etter hjort og det å jage katter.

 7. NN sier:

  Jeg vet ikke, men jeg synes på en måte at det er rimelig at den japanske keiserfamilien holder seg til en japansk hundrase. (Og ikke en tilsvarende familie-hunderase fra langt-vekk) og at folk der nede ville følt det som et svik hvis man valgte en eks. spisshund fra andre siden av verden.

  Dronning Elizabeth holder seg til King Charles Spaniel er ikke tilfeldig, det er en vel britisk rase.

  Hvis kongebarna i Belgia skal ha kanin, er det OK om de velger seg en belgisk kjempe som er avlet fram i landet.

  For meg er ikke dette rasisme, bare et signal om at man ønsker og satse på sine.

  Hvis den polske presidenten hadde skaffet seg en schæfer nært etter 2 w.w, så forstår jeg godt at polakkene hadde synes at det var spesielt.

  Hvilken hund statsoverhoder har er et offentlig anliggende, men jeg føler jeg vet ikke nok om det finnes norske bikkjer som er «kosebikkjer,» som man vel kan valget.

  Poenget med dette bikkjekjøpet var vel og stille seg i tradisjonen fra Kong Olavs «Troll,» men Håkon hadde en fuglehund i tenårene. Irsk setter, tror jeg det var.

 8. tef sier:

  prinsen kan vel få seg en elghund, labradudel eller en Lundehund om han vil så lenge hunden har det bra.
  selvfølge kan han kjøpe en litten puddel eller en irsk ulvehund. bare han greier å trene og behandle dyret rett. Kong Olavs hadde Troll som var en elghund viss jeg husker rett og han var jeger. så poenget er vel at han kan kjøpe hva han vil uten at halle norge skal klage bare han kjøper en som blir brukt eller behnlet riktig. en jakthund har det helt fint selv om den ikke brukes til jakt.(pudler er jo egentlig en fuglehund)

  Kristian

  Jeg syns at en Norsk Buhund kler kongehuset bedre enn noe som ser ut som en hund som har tatt en ekstratur med tørketrommelen. Også kalt puddel

 9. jat sier:

  Nå er det slik at de norske rasene stortsett er «reine» harehunder eller elg hunder. Mange velger
  heller den svenske Dreveren som en kan bruke som løs på drevet halsende hunde på hjort,rådyr, hare og rev.
  Registreringstallene for drever har steget ganske mye.
  Økningen i rådyr og hjorte bestanden og nedgangen i hare bestanden påvirker også hvilke hunder som blir solgt. allround hundene er også mindre å lette å frakte med bil(grensen for å jage hjort rådyr er boghøyde 41 cm).
  I tillegg har Finsk støver gjort det velding godt på jaktprøver(hare). Schiller støver på rev.

  Jeg har vurdert Dunker lenge, men har alltid endt opp med drever. De har et større bruks område (fyller fryseboksen raskere). Jeg har to drevere nå men når en av dem tar kvelden så blir den nok erstattet av en dunker.

  Men etter hva jeg har forstått så stiger registreringstallene for dunker.

  Kanskje burde vi bare hatt en harehund og en elghund .. og kalt dem norsk elghund, norsk harehund.
  større gen matriale.

  KRISTIAN:
  Ser for meg mye kaos hos NKK dersom man skulle slå sammen alle elghundrasene vi har i landet, (9stk) til en Norsk Elghundrase.

  Mener du at den norske hundens rolle er utspilt ?

 10. Påsan sier:

  skjønner ikke hvorfor alle skal legge seg oppi hva slags kjøter dem skaffer seg. Det er jo de som skal leve med beistet, ikke alle andre sutrekopper

  Kristian

  Tradisjon og patriotisme

 11. JILL WHITE FANEBUST sier:

  Kronprinsfamilien må velge hunden som passer dem.
  Valget av hunderase er nok godt hjemmomtenkt.

  JILL

  Kristian:

  Ja, sikkert 8)

 12. Jørn sier:

  Hva er egentlig meningen med å kalle blandingshunder for «tvilsomme krysningsforsøk»? Selv har jeg en blandingshund av absolutt ypperste klasse (blanding mellom border collie og flatcoated retriever, høres kanskje ut som hyper i andre potens, men har fått det beste av begge raser og er den beste hunden jeg noen sinne har hatt, uten tvil og sammenligning), og blir litt småskuffet hver gang jeg ser «rasepurister» ergre seg over blandingshunder. Det er jo ikke akkurat til å stikke under en stol at det er forferdelig mye innavlede sykdommer i svært mange såkalte «renrasede» hunder, forskjellige per rase selvfølgelig, men like fullt veldig merkbart.

  Når det gjelder valg av norsk eller utenlandsk rase kan det sikkert ikke komme som noen overraskelse at det ikke bryr meg det minste. En norsk hund er en hund som er født i Norge, akkurat som nordmenn er de som er født i Norge, uansett hvilken «rase» (et begrep som kun finnes inne i hodene på folk) foreldrene tilhører.

  Kristian:

  Har blandingshund selv, et kryssningsforsøk mellom Buhund og Elghund, resultatet blei grovbygd buhund med korte bein og vaggete gange. Alle tiders hund, kjempesnill og pratsom, men ho sliter med de korte beina. Det er ikke bra. På en jakthund skal funksjonalitet være viktigst.
  Min renrasede elghund har ingen slike ulemper og har dermed en større bevegelsesfrihet under jakt

  – en rase blir ikke norsk selv om et eksemplar er født i Norge.

 13. Marit sier:

  Du glemte en rase: Norsk elghund, grå. Det er norges nasjonalrase. – Ettersom noen av folkene på Skaugum har allergiproblemer ville det være veldig ufornuftig av dem å velge en av de norske hunderasene, som alle er skikkelige allergibomber.

  Kristian:

  Vel, Norsk Elghund Grå er ikke utryddningstruet, og er heller ingen allergibombe. Jeg får skikkelig allergiproblem når jeg er i samme rom som onkels golden retriever , men jeg kan gni hodet i den grå elghunden min uten å få noen som helst allergisk reaksjon

 14. Therese sier:

  Takk! Endelig noen som sier det jeg har tenkt!

  Versågod 😉

 15. Tine sier:

  Jeg syntes det er helt motbydelig at du faktisk klarer å gjøre selv en artikkel om hunder til en rasistisk sak. Å si at «selv hundene tar utlendingene over»

  At det er trist at hunderasene ikke er like populære lenger jeg enig i. Men derfra til å gi skylden på utlendingene syntes jeg er fantastisk overdrevent dårlig av deg.

  Ta en gentest av deg selv og sjekk hvor Norsk du er før du uttaler deg så styggt.

  Kristian:

  Det der var litt talentløst skrevet, vet ikke hvem av oss som er mest rasefiksert … Skylder ikke på noen utlendinger, hadde bare håpt at man får opp øynene for de norske hunderasene, slik at disse kan eksporteres og brukes avl i framtiden.

  Det er større frekvens for å møte en siklende engelsk bulldog, bakknekt shäfer eller en flatklemt mops i norges gater.

 16. Rubia sier:

  De Norske rasene er flotte hunder til sine bruksområder. Men de er vel ikke kosehunder….eller??

  Jeg har en Goldendoodle selv. Vi kjøpte ham p.g.a. allergi i familien og det er selvsagt ett pluss at den ikke røyter. Ønsker kronprinsfamilien lykke til med sin doodle!

  Kristian:

  Jeg har allergi mot de fleste pelsdyr, men ikke Norsk Elghund Grå, som jeg har nå.

  Norske hunder er tradisjonelt ikke kosehunder, men hunder som Buhund og Lundehund kunne sikkert tilpasses et liv på Skaugum.

  Men jakthunder, de skal brukes til jakt!

 17. Morten sier:

  Jeg gir da pokker i om kjøttkaker er godt, når jeg vil ha et glass melk.

  Kristian:

  Det kan jo kombineres!

 18. Rakel sier:

  Hvis det finnes allergi i familien,så er det ikke så mange hunderaser å velge mellom faktisk.

  Kristian:

  Må man ha hund?

 19. Emilie sier:

  De må vel få ha de hundene de vil…?

  Kristian:

  Her var det snakk om èn hund.

 20. Camilla sier:

  De må vel få lov til å velge akkurat den rasen de vil vel. Den skal jo også matche familiens liv og interesser. Det ville jo være leit å skaffe seg en jakthund uten å være interessert i noe av det som ligger naturlig for den? Dessuten er det jo opp til hver enkelt hvilken rase de mener passer.

  Kristian

  Matcher en krøllete labrador med kongefamiliens liv?

 21. Odd sier:

  Mange rare påstander her om rasevalgene til de Konglige.
  Kong Olav V hadde meg bekjent aldri NEG (norsk elghund grå) Har i vøærtfall aldri sett han avbildet med det.
  Troll var en Keeshund, Tysk rase aldri vært klassa av FCI som jakthund. Litt usikker på vilke klasse den rasen går, skal derfor ikke påstå noe om det.
  Kong Olav V var vell heller aldri en elgjeger, mulig han var med på noen fuglejakt turer på prinsehytta.

  Dronning Elisabeth har aldri hatt, så vitt jeg vet King Charles spaniel, hun har Welsh Corgi en britisk rase som jeg tror går i gjeterhund klassen. Det er opprinerlig en gjeter.
  Mange takk for tilfelle å rettlede.
  Hilsen gamel harajeger.

  Kristian:
  Takk for oppklaringen!

 22. MONA sier:

  Du har helt tydelig en motvilje mot puddel. Liker ikke formklipte varianter av rasen selv, men vel også at det er noen av de mest lettlærte hundene som finnes. Og de er allergivennlige, hummørfylte og sosiale. Labradoren er ikke allergivennlig, men har mange av de andre egenskapene. Blandingen blir en ypperlig familiehund mao. Alle som skal ha hund må vurdere valg av rase ut fra bruksområde. Det ville være en dyp urett mot hunden å velge rase på bakgrunn av nasjonalitet, og ikke hva man ønsker å bruke hunden til. Og kanskje de ble litt inspirert av Barac Obama som visstnok hadde Labradoodle som sitt 2. valg…

  Kristian:

  Det vil nå bli en trend med denne mixen, det vil meget sannsynlig ukritisk bli avlet i bøtter og spann.

  Puddel, motvilje?
  Min oppvekst var i et område som var herjet og styrt med jernhånd av en herskesyk og ond puddelmix. Fikk ødelagt sykkeldekk, shortser og bukser generelt. Har siden den gang ikke sett på puddel som noen snill hund. Det er ikke lengre enn ei uke siden en kongepuddel så på meg med onde øyne som lyste opp: YESS! tyggeleke og mat 😉

  Hvorfor er det urett å velge rase med bakgrunn i nasjonalt opphav?

 23. Silje sier:

  Hvilke hunder en allergiker reagerer og ikke reagerer på er helt individuelt, både fra person til person og fra hund til hund. At du ikke reagerer på elghunden er jo flott for deg, men det er mange allergikere som gjør det. Man kunne jo sagt at kromp-familien kunne brukt masse tid på å prøve en rekke enkelthunder med norsk raseopphav til de *kanskje* fant en de ikke reagerte på, men jeg skulle tro de har bedre ting å ta seg til. Da er det lettere å ta utgangspunkt i allergivennlighet. Av de tradisjonelt «allergivennlige» rasene (puddel, portugisisk vannhund, wheaten og kerry blue terrier, bichon frisé og et par andre) er dessverre ingen norske.

  Kristian:

  Hvis jeg var i Krompen sine sko, (noe jeg trolig ikke kunne da jeg bruker str 47)
  Da ville jeg vurdert fisk istedenfor disse motevanskapningene som ingen vet konsekvensen av.

  Selv om det er fristende så ville jeg aldri avlet fram en blanding mellom min grå elghund og en russisk laika, det ville vært en saftig jakthund tror jeg. Uredd og hissig på å rive ned alt vilt den kommer over.

  Men av respekt for de jegere som målrettet har avlet fram den perfekte gråhunden , med sine lette bevegelser, uredde og smidige væremåte.

  Jeg er faktisk glad for at krompen ikke velger en jakthund som sin nye hund, men dersom det ikke ligger særskilte grunner bak avgjørelsen, så burde han gått for en norsk hunderase. Buhunden og Lundehunden har jeg nevnt.

  Ja, det er de som kaller Bichon Frisè for hund også… dem om det..

 24. Odd sier:

  Hei igjenn
  Må få lov å rette meg selv, Keeshund er ikke en tysk rase, men nederlansk nasjonalrase. Keeshund er en gårdshund/vakthund.

  Kristian

  Alright 😉

 25. jat sier:

  Registreringstallene for jakthunder følger mengden vilt. Nå er Drever,beagle, basset og dachs poppis, pga.store bestander av hjort og rådyr. En kan ikke benytte elg hund(kun som bandhund, som bare er vås?) og eks. haldenstøver på rådyr og hjort. Det finnes ikke noen kortbeint norsk drivende hund. Det nærmeste en kommer er svensk drever.

  Så fremt ikke bestanden av hare skulle stige betraktelig og rådyr bestanden synker betraktelig så tror jeg ikke Norge greier å opprettholde 3 harehundraser. Unge jegere ønsker seg bikkjer som lovlig kan brukes til alt(rådyr, hare,rev,og hjort). Hunder en slipper å strømme for Rådyr. Noe en nesten alltid må med store harehunder, ettersom bog høyde over 41 cmd ikke er tillatt på annet en rev,gaupe og hare (elg og bjørn har egne raser).

  Men når dette er sagt så kan det godt være jeg bytter drever med langbeint harehund på mine eldre dager.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s